Złe relacje między współpracownikami czy brak porozumienia z przełożonym nie tylko utrudniają realizację codziennych zadań, ale mogą nawet stać się przyczyną odejścia z pracy. Według badaczy z Uniwersytetu Stanforda przemyślany team building niesie ze sobą wiele istotnych korzyści. Mowa przede wszystkim o zwiększeniu zaangażowania i zacieśnianiu więzi między pracownikami. W rozmaitych poradnikach znajdziemy mnóstwo pomysłów, jak zbudować zgrany zespołu. My jednak skupimy się na szczególnej funkcji jedzenia, która od wieków gromadzi ludzi przy wspólnym stole. Jak uczynić je skuteczną formą team buildingu?

Postaw na team building w swojej firmie 

Bardzo często na pytanie: “Dlaczego benefit lunchowy” słyszymy od naszych klientów, że chcieli zadbać o team building w firmie. Stało się to jeszcze ważniejsze po wybuchu pandemii, gdy wielu pracowników narzekało na osłabienie relacji w zespole i utrudnioną komunikację. Z tego względu wspólne śniadania i obiady okazały się skutecznym sposobem na zachęcenie pracowników do powrotu do biura. Jednak rola jedzenia w firmie może być znacznie większa, stając się kluczowym czynnikiem integracji zespołu. Potwierdzają to nie tylko badania, ale i opinie samych pracowników. 

Myślę, że wspólne lunche to dobra okazja do porozmawiania z ludźmi z zespołu – zwłaszcza z tymi, z którymi na co dzień nie współpracuję bezpośrednio. Już samo pytanie: “Co zamówiłeś” staje się pretekstem do dalszej wymiany zdań. Dodatkowo atmosfera przy wspólnym jedzeniu jest znacznie luźniejsza, a tym samym pozwala na lepsze poznanie się z ludźmi siedzącymi obok. 

Paweł, Kraków

Od zarania dziejów jedzenie stanowi podstawową funkcję życiową. Umiejętność jego zdobycia stanowiło dawniej fundament egzystencji – nieudane polowanie czy zbiory wiązały się z głodem, ale i ryzykiem śmieci. Wraz z rozwojem cywilizacji jedzenie zaczęło nabierać jednak nowych znaczeń i oddziaływać na różne sfery życia m.in. społecznego. Więcej na ten temat powiedzą pewnie przedstawiciele antropologii jedzenia. My z kolei postaramy się pokazać, jak ta podstawowa i uniwersalna czynność staje się kluczem do skutecznego team buildingu. 

87% badanych uważa, że integracja ze współpracownikami jest ważna (Hays Poland)

jak zintegrować zespół w pracy

Jedzenie przy wspólnym stole – 3 kluczowe korzyści 

Zacznijmy przekornie od pytania: dlaczego ludzie jedzą wspólnie? Poza wygodą i oszczędnością gotowania dla większej grupy, nie ma logicznego powodu, dla którego musieliby to robić. Co więcej, w czasach, gdy każda minuta jest na wagę złota, spożywanie posiłku w towarzystwie pochłania więcej czasu, niż jedzenie w pojedynkę. Tymczasem wspólne zasiadanie do stołu jest powszechne we wszystkich kulturach i przez wieki (również współcześnie) uznawane jest za skuteczną formę zacieśniania więzi. 

84% badanych stwierdziło, że jedzenie posiłków w grupie pomaga w zacieśnieniu relacji z kolegami z pracy

78% respondentów uznało, że dzięki temu mogą lepiej poznać swoich współpracowników (Eurest)

Korzyści ze wspólnego jedzenia możemy opisać na trzech wymiarach: 

  • wspólnotowym (communal) – tworzenie się szerszych grup społecznych, zwykle na większą skalę, ale w nieco rzadszych odstępach czasu (w porównaniu z wymiarem sieciowym) – w tym konkretnym przypadku budowanie poczucia wspólnoty, a tym samym silnego zespołu pracowników, w którym panuje swobodna, dobra atmosfera, a także umacniana jest kultura dialogu. 
  • sieciowym (networking) – tworzenie silnych relacji między poszczególnymi pracownikami – dzięki zacieśnianiu więzi zmniejszone zostaje ryzyko konfliktów i ewentualnych napięć. 
  • osobistym (personal) – indywidualne korzyści, które uzyskuje jednostka w zakresie zdrowia np. redukcja stresu, ale i poczucie przynależności do zespołu. 

Wszystkie wymienione kwestie mają wpływ na team building w firmie. Prowadzą bowiem do wytworzenia się silnej kultury organizacyjnej, wzmacniania relacji między pracownikami, a także do dobrego samopoczucia jednostki. Z badań Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego wynika, że przemyślany team building sprawia, że pracownicy czują się bardziej docenieni. A dzięki temu są oni bardziej zmotywowani do osiągania zamierzonych celów. Deklaruje to 93% badanych pracowników. 

Mam apetyt na pracę! 

Opublikowane na łamach czasopisma „Journal of Occupational Health Psychology” badanie wykazało, że pracownicy, którzy jedzą posiłki w grupie, mają większą tendencję do współpracy i bardziej pozytywnie postrzegają swoje relacje z osobami z firmy. Dodatkowo wykazano, że regularne zasiadanie do wspólnego stołu przekłada się na łagodzenie napięć w zespole oraz zmniejszenie ryzyka konfliktów. 

W trakcie wspólnego jedzenia zaczyna towarzyszyć nam atmosfera luźnej rozmowy, przez co nawiązanie kontaktu staje się znacznie łatwiejsze. Zastanówmy się więc, jakie może mieć to znaczenie w przypadku nowych osób w zespole. Nic więc dziwnego, że coraz więcej firm czyni ze wspólnego posiłku obowiązkowy element onboardingu. 

56% polskich pracowników uważa, że wspólny posiłek to doskonała okazja do poznania nowych osób w firmie (Pracuj.pl)

Wspólne posiłki wpływają korzystnie nie tylko na relacje międzyludzkie, ale i na zwiększoną efektywność pracy. Po pierwsze, wpływa na to skuteczny team building, a wraz z nim usprawnienie komunikacji, redukcja napięć i wzrost zaangażowania zespołu we wspólne cele. Po drugie, należy pamiętać o korzyściach ze wspólnego jedzenia w wymiarze osobistym. Rozmaite badania potwierdzają, że lunch w gronie innych osób stanowi doskonały sposób na zmniejszenie stresu. Zresztą dobra atmosfera w pracy sprawia, że jesteśmy bardziej przywiązani do samej firmy. Co więcej, badania przeprowadzone wśród mężczyzn w Japonii wykazały, że ci, którzy jedzą z innymi rzadziej niż raz w miesiącu, częściej oceniają swój stan zdrowia jako zły. 

51% polskich pracowników twierdzi, że wspólny lunch to dobra okazja do rozładowania negatywnych emocji (Pracuj.pl)

Istnieje jeszcze inny ważny argument przemawiający za tym, że jedzenie stanowi klucz do udanego team buildingu. Z uwagi na to, że odpowiada na uniwersalną potrzebę każdego człowieka, firmy nie mają zazwyczaj problemu z zachęceniem pracowników do uczestniczenia w takiej formie integracji. Wspólne śniadania i lunche naturalnie gromadzą wokół stołu osoby z różnych działów. Relacje między nimi powstają stopniowo, a także w swobodny, nieskrępowany sposób. Badacze z Uniwersytety w Sydney dowiedli, że integracje firmowe nie przynoszą zamierzonych skutków, jeśli pracownicy nie uczestniczą w nich dobrowolnie.

Team building z Lunching.pl

W Lunching od początku wspieramy firmy, które stawiają na przemyślany team building. Poprzez dofinansowanie posiłków nasi klienci wpływają pozytywnie na integrację zespołu, a w efekcie silne relacje i dobrą komunikację między pracownikami. Sprawdź, czy wspólne jedzenie okaże się dobrym sposobem na team building w Twojej firmie!  

Chcesz wiedzieć więcej?

Pobierz przykładowe menu